Alkoholrådgivning

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

En Alkoholiker skal have et ultimatum! - Ultimatum TV2

Email Udskriv

En Alkoholiker skal have et ultimatum!Terresse_og_kontor-god_frdig-web

Som pårørende er det næsten en uoverskuelig opgave at motivere alkoholikeren for behandling. De pårørende gør mange forsøg, men ofte opnås kun løfter eller halvhjertede forsøg fra alkoholikeren. Tv2 sender en udsendelse torsdag d 24/02-2011 om ultimatum og motivation af en alkoholiker.

 

Tv2ultimatum

Ultimatum er en udsendelse om det at motivere en alkoholiker til at komme i behandling. Allis er alkoholiker og mor til fire. Da Allis’ børn var helt små, var hun en omsorgsfuld mor, der opdragede sine børn i den kristne tro med masser af musik og kærlighed. I dag har alle fire børn mistet troen på Allis som både mor og mormor. Allis’ liv er nemlig vendt 180 grader, og alkoholen er blevet vigtigere end børnene. Nu vil børnene stille hende et ultimatum.

Se UltimatumTV2: http://omtv2.tv2.dk/index.php?id=4958

 Erik Hansen, som hjælper familierne i programmet, udfører interventioner for Behandlingscenter Møllen.

Motivation af alkoholiker

Mange prøver at overtale alkoholikeren til at gå i behandling, men kun meget få har held med at motivere alkoholikere på egen hånd. Frustrationen breder sig og håbløsheden sniger sig ind i familien. Alkoholikeren bliver afkrævet løfter om ikke at drikke mere eller at nedsætte misbruget. Man mister modet og bruger skrønen om at han/hun skal jo selv være motiveret. Men faktisk er denne skrøne med til at slå mange alkoholikere ihjel, fordi det afholder familien og alkoholikeren fra at få hjælp, det er derfor altafgørende at man stiller alkoholikeren et ultimatum. Drikkeriet fortsætter ofte i det skjulte. De pårørende samler beviser i form af flasker og eksempler på svigt. Alt sammen hjælper det ikke og man opgiver, hvorefter familien langsomt opløses.

 

Opbygning af motivation

For at opnå varig motivation må alkoholikeren stilleset ultimatum. Et samspil mellem familie, venner og behandlingscenter er særdeles effektivt.

Løfter som; "jeg vil gøre alt for dig, hvis du holder op med at drikke" virker ikke, alkoholikeren har en sygelig trang, og kan ikke lokkes. Det har større effekt at fremsætte løfter om afsløring af alkoholikerens misbrug.

Trusler som: ”vi bliver skilt”, ”du mister arbejdet”, ”vi anmelder dig for spritkørsel” eller ”du får ikke dine børn at se” vil straks give en reaktion hos alkoholikeren.  

 

Professionel hjælp

Det er vigtigt at få den rette rådgivning og vejleding inden man stiller alkoholikeren et ultimatum. For at motivere rigtigt er der nogle ord som ikke må bruges, og vendinger som skal bruges.

Ofte er beslutsomhed, kombineret med de rette ord og nogle fysiske handlinger, tilstrækkelig til at bringe alkoholikeren i behandling. Hvad der skal gøres i den konkrete situation, er afhængigt af de faktiske forhold, og de er derfor individuelle. Rådgivning før du gør noget er meget vigtigt.

For rådgivning og motivation og ultimatum ring tlf.70261224

Man kan altid henvende sig helt anonymt. Rådgivning og grundig orientering om mulighederne for behandling samt hvilke metoder, der er bedst at bruge for at motivere netop din pårørende til at gå i behandling, er altafgørende for det endelige resultat.

En løsning kan også være en intervention, hvor en af behandler kommer ud til jer, og hjælper med at motivere alkoholikeren. En intervention er en meget sikker metode, når der er de nødvendige personer tilstede. Til dato er 94 % af interventioner lykkedes på behandlingscenteret Møllen.

Du skal give alkoholikeren et ultimatum, han/hun ikke kan afslå. Konsekvenserne ved at fortsætte drikkeriet skal være kontante og håndgribelige. Du må ikke komme med tomme trusler eller løfter om gode ting som alkoholikeren få hvis han/hun holder op med at drikke.

 

Advarsel

•Du må aldrig give en alkoholiker et valg.

•Du må aldrig gå på kompromis med din beslutning.

•Du må aldrig true med noget du ikke kan/vil holde.

•Du må ikke lytte til alkoholikerens manipulationer såsom: ”Så kan jeg tage livet af mig”, ”så ser i mig aldrig mere”, alkoholikeren fælder krokodille tårer eller ”elsker i mig ikke mere”.

•Du må aldrig nogensinde lave en intervention, uden at der er en professionel og erfaren person med som også har terapeutisk baggrund. Ring til Møllen og spørg hvad en intervention er.

At holde op - Det er ikke svært for en alkoholiker at holde op med at drikke. Problemet ligger i at lade være med at starte drikkeriet igen. Det er derfor er det nytteløst, at tale om at holde op med at drikke.

 

Det eneste du ikke må gøre er: Ingenting!

 

Fakta om alkohol
http://dagenssundhed.dk/index.php/Alkohol/Hvad-er-sandt-og-hvad-er-skroener-om-alkohol.html
http://www.laenken.dk/fakta_om_alkohol.6
http://www.altomalkohol.dk/Topnavigation/Fakta_om_alkohol.aspx
http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/alkohol.htm
http://www.scumdoctor.com/Danish/first-aid/alcohol-poisoning/Facts-About-Alcohol-Poisoning.html
http://iform.dk/kost/kost-og-sundhed/fup-eller-fakta-om-alkohol

om alkohol og misbrug
http://www.sst.dk/Sundhed%20og%20forebyggelse/Alkohol/Anbefalinger.aspx
http://www.alkohol.dk/
http://www.altomalkohol.dk/
http://www.sst.dk/Sundhed%20og%20forebyggelse/Alkohol.aspx
http://www.sst.dk/publ/Publ2000/rus_bio/Rusmidlernes_biologi-3.htm
http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/alkoholmisbrug.htm
http://www.netpsykiater.dk/Htmsgd/Alkoholmisbrug.htm